tirsdag 25. november 2008

Den nyliberalistiske vagina

Sheila Jeffreys har nettopp gitt ut boka The Industrial Vagina, der hun beskriver hvordan den industrielle utbyttingen av sexhandelen har skapt er globalt millionmarked. Hun påpeker hvordan sexhandelen fører til enorme skader hos ofrene sine, først og fremst kvinner og jenter, men også representerer et viktig bidrag til den globale økonomien og mange nasjonale økonomier. Jeffreys mener at en nyliberalistisk tankegang der alt kan kjøpes og selges i et marked har skapt en situasjon der toleranse for seksuell frihet har gått sammen med ideen om det frie marked for å "rekonstruere prostitusjon som en legitim arbeidskraft".





Fram til 70-tallet var det en viss enighet mellom mange myndigheter om at sexhandel måtte kriminaliseres, men samtidig med fremveksten av den fundamentalistiske markedsteologien har flere og flere land valgt å legitimisere sexhandel. Jeffreys beskriver hvordan prostitusjon ble en del av underholdningsindustrien i mange europeiske land, og en stor inntekt for organisert kriminalitet.


En bok som bør leses for å enda bedre kunne angripe Unge Venstres ønske om lovlige bordell i Norge?

Er derimot ikke like enig i hennes analyse av at menn opprettholder makt over kvinner ved hjelp av sex og at heteroseksualitet derfor er dårlig for kvinner...

1 kommentar:

Morten sa...

Fælt så tabloide overskrifter da...